Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Marieke Hopman

By

9 november 2015

Veldonderzoek in de Centraal Afrikaanse Republiek?

9 november 2015 | By | No Comments

Beste allen,

Zoals jullie waarschijnlijk weten heb ik het plan om voor mijn onderzoek veldonderzoek te gaan doen in de Cetraan Afrikaanse republiek, om hier het recht op educatie te bestuderen. Jullie hebben allemaal de beelden gezien van de klaslokalen die zijn overgenomen door militairen en begrijpen de noodzaak van het mogelijk maken van educatie voor de nieuwe generatie, die momenteel opgroeit temidden van conflict en geweld.

classroomVorige week had ik een afspraak met UNICEF medewerkers Esther en Florine. Esther heeft meerdere periodes gewerkt voor UNICEF CAR als een emergency officer, Florine is momenteel een samenwerkings project aan het opzetten tussen UNICEF NL en UNICEF CAR. Zij starten een educatief programma voor vrijgelaten kindsoldaten.

Het goede nieuws is dat ik met hen samen kan weren. Ze hebben me al heel veel, erg bruikbare praktische informatie gegeven, zoals bv. manieren op rond te reizen in CAR (ga nooit alone, bereid je voor op roadblocks, het duurt ongeveer 5 dagen om naar een andere stad te reizen i.v.m. slechte wegen, over straat lopen in Bangui is OK), en veel informatie over de huidige situatie van educatie in CAR. Daarnaast hebben ze aangeboden om mijn onderzoek te ondersteunen door het leggen van contacten in het veld. Ik op mijn beurt heb aangeboden om video’s te maken van hun educatie projecten, waar ik dan weer interviews kan afnemen, en om alle data van mijn onderzoek te delen. Dit is een win-win, aangezien mijn onderzoek het meest nuttig zal zijn als de data ook daadwerkelijk gebruikt worden voor beleid en politieke druk.refugee children CAR

Het slechte nieuws is dat dankzij recente uitbraak van geweld,gerelateerd aan de aankomende verkiezingen, de situatie momenteel te gevaarlijk is om onderzoek te doen.  Als ik binnenkort zou gaan betekent dit dat ik teveel tijd en energie moet besteden aan veiligheid – tijd en energie die ik niet in het onderzoek zelf kan steken. Daarom heb ik besloten om het veldonderzoek wat uit te stellen. Hopelijk kan ik binnenkort naar het zuiden reizen. Ik blijf in conact met UNICEF en specifiek deze twee geweldige vrouwen. We hebben allemaal de missie om educatie te verspreiden en de kansen te vergroten van de volgende generatie in CAR, en daarom ben ik zeer blij om samen te kunnen werken!

 

Gevluchte kinderen in CAR, photo UNICEF CAR

** UPDATE
Ik kreeg de vraag wat ik dan ging doen in de periode die nu “over” blijft, nu veldonderzoek wat is uitgesteld. Goede vraag; uiteraard ga ik niet vakantie houden. Ik zal me de komende periode concentreren op veldonderzoek in Nederland (naar recht op educatie) en het verder uitwerken van het theoretische deel van het onderzoek. Dus in feite verschuift gewoon wat werk wat voor later gepland stond naar voren.

Submit a Comment