Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Marieke Hopman

By

14 maart 2016

Klein verslag veldonderzoek

14 maart 2016 | By | No Comments

Maandag 15 maart 2016

Vandaag ongeveer 350 km gereden om onderzoeksgesprekken te voeren aan een hele andere kant van het land. Het was het waard: ik sprak met een moeder en haar kind die veel moeite hebben gehad om onderwijs te combineren met de speciale behoeften van dit kind.

Twee bijzondere dingen gebeurden; ten eerste, had het kind tegen zijn moeder gezegd dat hij niet met mij wilde spreken (zijn autisme en medische conditie maken een conversatie soms moeilijk), maar eenmaal daar besloot hij om toch met mij in gesprek te gaan. We hadden een lang gesprek over zijn recht op educatie, een gesprek waar ik veel van heb geleerd.

Ten tweede had ik de auto om op deze plek ver weg te kunnen komen, gehuurd van particulieren via een online platform…en ik was te laat om deze terug te brengen. In plaats van mij dit te verwijten, kreeg ik zojuist een berichtje van de eigenaren dat ze mij de huur niet volledig in rekening zullen brengen, als een bijdrage aan mijn onderzoek…te gek!

Twee bijzonderen dingen die me bijna het verdrietige gevoel doen vergeten, wat ik vaak moeilijk los kan laten na een dag luisteren naar verhalen over onrechtvaardigheid, frustraties, botsingen van ideeën over “het belang van het kind”, en de arme kinderen die daar bijna nooit beter uitkomen. Het is moeilijk te geloven, de kinderrechtenschendingen die structureel plaatsvinden in dit rijke, westerse, democratische en zeer geciviliseerde land genaamd “Nederland” (zoals, naar ik aanneem, ik elk land wel dingen niet pluis zijn, die je pas ziet als je verder onderzoek gaat doen). Laten we zeggen: er is ruimte voor verbetering.

Submit a Comment